Co to jest kurkuma?

Przyprawa to zmielone podziemne kłącza rośliny Curcuma longa, zwanej też Ostryżem długim. Bylina rośnie dziko na terenie Indii, jest również uprawiana w innych regionach o ciepłym klimacie jak: Chiny, Tajwan, Jawa, Peru, Sri Lanka czy Australia. Sproszkowane kłącze przybiera kolor intensywnie żółty, który wpływa na właściwości barwiące kurkumy – od setek lat wykorzystuje się ją jako barwnik świętych szat oraz element tradycyjnych rytuałów religii hinduskiej.

Przyprawę należy przechowywać w hermetycznie zamkniętych opakowaniach, z dala od promieni słonecznych, gdyż w innym wypadku traci charakterystyczne właściwości smakowe.

Co dobrego jest w kurkumie?

Aktywnym i niezwykle cennym składnikiem kurkumy jest kurkumina, której właściwości zdrowotne potwierdziły badania kliniczne. To dzięki temu kurkuma stała się lekiem o tak szerokim zastosowaniu w azjatyckiej medycynie tradycyjnej. Dzisiaj nadal bada się jej efektywność w leczeniu stanów zapalnych skóry, schorzeń o podłożu reumatoidalnym, nowotworów czy choroby Alzheimera.

Właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne

Działanie antyseptyczne jest jedną z najpopularniejszych cech leczniczych przyprawy. W tradycyjnej wschodniej medycynie była ona wykorzystywana do odkażania ran. Przyśpiesza proces gojenia, zapobiega powstawaniu zakażeń, a także uśmierza ból. Ze względu na właściwości dezynfekcyjne znajduje również zastosowanie w leczeniu chorób o podłożu dermatologicznym jak trądzik, egzema bądź łuszczyca. Maseczka z kurkumy jest coraz bardziej popularnym sposobem walki z przebarwieniami oraz nierównym kolorytem cery.

Ponadto produkt skutecznie przeciwdziała stanom zapalnym. Niektóre z przeprowadzonych na ten temat badań dowodzą, że skuteczność kurkumy w leczeniu reakcji zapalnych może być porównywana do efektów stosowania środków farmaceutycznych, a nawet je przewyższać, nie powodując przy tym skutków ubocznych. Z tego powodu jest coraz chętniej wykorzystywana w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów, wzbogacając składy większości suplementów diety rekomendowanych pacjentom z tym schorzeniem. Jawi się również jako antidotum na choroby układu krążenia związane ze stanem zapalnym komórek śródbłonka naczyń krwionośnych.

Silne działanie przeciwutleniające

W tej kwestii kurkuma dorównuje witaminom C i E, zwanym witaminami młodości. Kurkuma zwalcza wolne rodniki, zapobiegając procesom starzenia skóry oraz uszkodzeniom narządów wewnętrznych. Zwiększa również naturalną ochronę antyoksydacyjną organizmu, aktywując niezbędne ku temu enzymy. Jednocześnie stanowi środek przeciwdziałający występowaniu stresu komórkowego, który wpływa na spadek zdolności tkanek do regeneracji oraz sprzyja powstawaniu niebezpiecznych chorób jak miażdżyca, choroba Parkinsona czy Alzheimera.

Choroby neurologiczne

Kurkumina zmniejsza zaburzenia poznawcze, obniża stres oksydacyjny, hamuje stan zapalny w mózgu oraz zmniejsza akumulacje szkodliwego beta-amyloidu, bardzo często poprzez niszczenie już istniejących złogów. Z tych względów jest postrzegana jako substancja o bardzo dużym potencjale leczenia choroby Alzheimera. Ponadto może przeciwdziałać depresji, gdyż zapobiega jednej z jej przyczyn, czyli obniżeniu poziomu neurotropowego czynnika pochodzenia mózgowego (BDNF).

Choroby nowotworowe

Kurkumina powoduje śmierć komórek nowotworowych. Pozwala to na hamowanie procesu ich mnożenia oraz zapobieganie powstawaniu nowych sieci naczyń krwionośnych. Badania in vivo wykazały, iż związek chemiczny zapobiega też przerzutom.

Dobry wpływ na układ pokarmowy

Obecność kurkumy w diecie może okazać się zbawienna w przypadku wzdęć, wrzodów, grypy żołądkowej czy biegunki. Ponadto przyśpiesza proces metabolizmu, dzięki czemu organizm szybciej wydala toksyny.

Co można z kurkumą zrobić w kuchni?

Kurkuma jest składnikiem indyjskiej przyprawy curry. Jest stosowana powszechnie jako nieszkodliwy związek barwiący (E100) produkty spożywcze takie jak: margaryna, musztarda, makarony czy napoje bezalkoholowe.

Przyprawa podkreśla smak potraw mięsnych oraz neutralizuje intensywny zapach ryb. Stanowi popularny składnik potraw ryżowych oraz warzywnych. By zwiększyć niską wchłanialność kurkumy, warto podawać ją w połączeniu z ostrymi przyprawami lub oliwą z oliwek.