To właśnie wino w tym kolorze zostało ogłoszone najmodniejszym trunkiem roku 2017. Jak twierdzą znawcy niebawem może zastąpić w kategorii winnych hitów zarówno wino różowe, jak i białe półwytrawne.

Okazuje się, że wiele znanych restauracji już wprowadziło je do swojego menu. Wyjątkowy "eliksir" pochodzi z Gruzji, gdzie produkuje się go bez dodatku siarki, w tradycyjnych, zakopanych w ziemi amforach. Jest organiczne a nawet wegańskie. Powstaje na bazie białych winogron bez pominięcia maceracji, czyli procesu, w którym z nasion, skórek, szypułek i skórek wypłukuje się naturalne barwniki.

Swoją płomienną, "dyniową" barwę zawdzięcza braku filtracji. W smaku przypomina coś pomiędzy półwytrawnym winem białym a winem czerwonym. Może mieć różne aromaty, bazujące najczęściej na suszonych owocach oraz ziołach.

Pomarańczowe wino można już zdegustować również w polskich restauracjach. Serwują je m.in. Solec 44 i Kieliszki na Próżnej w Warszawie, Krako Slow Wines i Krakowscy Naturaliści w Krakowie oraz Winotake we Wrocławiu.