PRZEPIS na zapiekankę z ryżem, cukinią i jajkami

Składniki:

• 7 jaj

• 2 torebki ryżu białego marki Britta (po 100 g)

• masło klarowane do smażenia

• cebula

• 4 ząbki czosnku

• 1/2 szklanki startego żółtego sera

• posiekana natka pietruszki

• duża cukinia

• szklanka słodkiej śmietanki 12%

• sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ugotować 6 jajek na półtwardo, ostudzić, obrać ze skorupek.

2. Ryż biały ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić, wysypać z torebek i wymieszać.

3. Na łyżce masła klarowanego podsmażyć bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, połączyć z ryżem i natką, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Łyżką stołową uformować wgłębienia i powkładać w nie jaja.

4.Przygotować sos śmietanowy: do miski wlać śmietankę, dorzucić surowe jajko oraz ser – całość wymieszać i doprawić do smaku.

5. Cukinie pokroić na plasterki i układać na górze zapiekanki. Potrawę zalać sosem. Zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.