PRZEPIS na lasagne z kurczakiem i pesto (autorstwa Michała Myszkiewicza, eksperta kulinarnego Lubella)

Składniki:

• Makaron Lubella Lasagne 1/2 opakowania

• ugotowane mięso z kurczaka 500g

• ricotta 250g

• mozarella 300g

• parmezan drobno starty 100g

• cebula 1 sztuka

• czosnek 1 ząbek

• szpinak siekany (rozmrożony) 300g

• koncentrat bulionu drobiowego Krakus 500ml

• pesto 1 słoiczek

• mleko 500ml

• masło 70g

• mąka Lubella 60g

• sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Na pierwszy ogień…

Mięso kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj z ricottą, pesto i połową parmezanu. Dopraw solą i pieprzem. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie zeszklij na maśle, dodaj mąkę i smaż ok. 2 minuty. Dodawaj powoli mleko i koncentrat bulionu Krakus, ciągle mieszając ubijaczką, tak by powstał sos.

2. W międzyczasie…

Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, wlej 2 łyżki sosu i ułóż luźną warstwę makaronu. Rozłóż połowę masy z kurczaka, posyp garścią startej mozzarelli i polej kilkoma łyżkami sosu. Rozłóż połowę szpinaku, następnie znów warstwę makaronu i powtórz kolejną warstwę lasagne, jak poprzednio.

3. To już prawie meta!

Na ostatnią warstwę makaronu wylej resztę sosu, mozzarelli i parmezanu. Przykryj naczynie folią i piecz 35 minut zakryte, a potem odkryj i piecz jeszcze ok. 10 minut tak, by ser się przyrumienił.

Brawo! Zaproś bliskich do stołu!