PRZEPIS na sałatkę z arbuza z miętowym dressingiem

Składniki (na 2 porcje):

• arbuz – 500 g

• czarne oliwki – 6 sztuk na porcję

• cebula – ½ sztuki

• ser feta – 100 g

• mięta – 2 garści

• oliwa z oliwek – 4 łyżki

• sok z połowy cytryny

• czarny pieprz - szczypta

• szczypiorek do dekoracji

• Bagietka do odpieku (np. Dan Cake)

Przygotowanie

Arbuza pokroić w trójkątne kawałki i ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w piórka, ułożyć na cząstkach arbuza razem z oliwkami. Ser feta rozdrobnić i posypać nim sałatkę. Listki mięty drobno posiekać. Dodać oliwę, sok z cytryny i pieprz. Dokładnie wymieszać. Dressingiem polać sałatkę, ozdobić posiekanym szczypiorkiem. Bagietkę do odpieku pokroić na kawałki, skropić oliwą z oliwek. Zapiekać w piekarniku kilka minut na złoty kolor. Podawać jako dodatek do sałatki arbuzowej.