PRZEPIS na naleśniki z grzybami, żółtym serem i tymiankiem

Składniki na farsz:

• cebula 1szt.

• olej rzepakowy 2 łyżki

• pieczarki 500g

• podgrzybki świeże 500g

• Śmietana 22% (np. od OSM Piątnica) 150ml

• świeży tymianek 5-6 gałązek

• ser żółty 150g

• sól, pieprz czarny do smaku

Składniki na ciasto naleśnikowe:

• mleko 300 ml

• mąka pszenna 1 szklanka

• jajko 1 szt.

• sól, cukier do smaku

• olej do smażenia

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rózgą lub mikserem i usmażyć naleśniki z obu stron na odrobinie oleju.

Przygotowanie

Cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i razem chwilę poddusić na wolnym ogniu. Podgrzybki oczyścić, pokroić w cząstki, obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Następnie dodać gotowe podgrzybki do pieczarek i cebuli, doprawić solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i dodać śmietanę. Całość doprowadzić do wrzenia, często mieszając.

Usmażonego naleśnika ponownie położyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Na górę wyłożyć 2-3 łyżki farszu i posypać startym serem żółtym. Boki naleśnika zawinąć do środka, przykryć pokrywką i na wolnym ogniu smażyć ok. 2-3 minuty. Tak samo postąpić z kolejnymi naleśnikami. Tak przygotowane naleśniki podawać z łyżką zimnej Śmietany 22%.

Smacznego!