PRZEPIS na racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym (autorstwa Roberta Muzyczki, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy)

Składniki:

• pomidory 2 średnie szt.

• liście szpinaku 1 opakowanie

• jajko 2 szt.

• mąka ½ szklanki

• proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

• czosnek 2 ząbki

• krewetki koktajlowe 2 garście

• jogurt naturalny (np. od OSM Piątnica)

• sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

• olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie
Pomidory pokroić w kostkę, dodać do nich posiekane drobno liście szpinaku, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Dodać także pokrojone na kawałki, wcześniej oczyszczone pod bieżącą wodą krewetki (jeśli na grzbietach występują czarne linie). Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe racuszki i smażyć je na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, z obu stron. Na gotowego racuszka nałożyć jedną łyżkę jogurtu naturalnego, całość posypać świeżymi ziołami.

Rada: Krewetki można zastąpić mięsem małży, wędliną pokrojoną w paseczki lub innymi składnikami.

Smacznego!