PRZEPIS na ciasto makowe z malinami

Składniki:

• Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów

• mąka - 170 gramów

• cukier - 150 gramów

• jajka - 3 sztuki

• proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

• gotowa masa makowa - 400 gramów

• jajko - 1 sztuka

• cukier - 100 gramów

• bułka tarta - 3 łyżki

• śmietanka 36% - 1 szklanka

• cukier puder - 1 łyżka

• maliny - 300 gramów

Przygotowanie

1. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na puch, dodaj miękką kostkę do pieczenia Kasia. Następnie ciągle ucierając, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

2. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę i wymieszaj mikserem na najniższych obrotach.

3. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.

4. Jajko ubij z cukrem na puch, dodaj masę makową i bułkę tartą, wymieszaj.

5. Masę makową wyłóż na ciasto w formie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut w 180°C.

6. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wyłóż na wystudzone ciasto. Maliny umyj, osusz i ułóż na cieście.