PRZEPIS na sernik z czereśniami

Składniki:

• mąka - 250 gramów

• Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów

• cukier puder - 50 gramów

• żółtka - 3 sztuki

• proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki

• sól - 1 szczypta

• ser 3-krotnie mielony - 500 gramów

• jajka - 2 sztuki

• Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów

• cukier - 125 gramów

• mąka ziemniaczana - 1 łyżka

• czereśnie - 500 gramów

Przygotowanie

1. W misce wymieszaj mikserem mąkę, proszek do pieczenia, kostkę do pieczenia Kasia i cukier puder. Następnie dodaj wymieszane ze szczyptą soli żółtka i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

2. Ciasto wyjmij z miski, zagnieć i podziel na dwie części. Odłóż na godzinę do zamrażarki.

3. Formę o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i zetrzyj do niej na tarce o dużych oczkach jedną część zmrożonego ciasta. Równomiernie rozprowadź i lekko dociśnij. Piecz w temp. 180°C przez około 10 minut, aby się lekko zapiekło.

4. Czereśnie umyj, wydryluj i ułóż na podpieczonym cieście. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść w rondelku.

5. Ser zmiksuj z jajkami, dodaj cukier, ostudzoną kostkę do pieczenia Kasia i mąkę ziemniaczaną.

6. Masę serową wyłóż na owoce. Zetrzyj pozostałą część zamrożonego ciasta. Piecz w temp. 180°C przez około 40-50 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Zaraz po wyjęciu oprósz obficie cukrem pudrem.