PRZEPIS na letnią zapiekankę w wersji fit

Składniki (2 porcje):

• 300 g makaronu – Świderki pełnoziarniste marki Arrighi

• 1/2 słoiczka Pomidorów Półsuszonych w oleju słonecznikowym marki Ponti

• (odsączamy z oleju)

• 250 ml jogurtu naturalnego

• 1 jajko

• 100 g łososia wędzonego, np. sałatkowego

• 3 łyżki pomidorów pokrojonych z puszki

• 1/3 małej cukinii

• 2 - 4 pomidory, np. śliwkowe

• 1/3 pęczka szparagów lub fasolki szparagowej (młodej)

• 2 ząbki czosnku

• 2 łyżeczki sera parmezan

• 1 łyżka ziół prowansalskich

• szczypta soli, pieprz

• 1 łyżka oleju

Przygotowanie

1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.

2. Połącz ze sobą jogurt, pomidorki suszone, pomidory z puszki, łososia (jeśli masz go w większych kawałkach – pokrój), jajko, czosnek (starty), zioła prowansalskie.

3. Odłam zdrewniałe końcówki szparagom. Potnij szparagi wzdłuż, tak przygotowane pokrój na mniejsze kawałki.

4. Posmaruj olejem 2 foremki lub jedną większą.

5. Połącz ze sobą makaron z sosem. Przełóż do foremek.

6. Cukinię, pomidory pokrój w grubsze plasterki. Wyłóż je na makaron. Posyp szczyptą soli oraz ziołami. Zapiekaj w temp. 180°C z termoobiegiem przez ok. 15 minut. Przed podaniem posyp tartym serem.

Przepis powstał przy współpracy z blogiem http://apetyt-na-kuchnie.pl.