Zastępując krwiste mięso soczystymi burakami, przygotujemy tradycyjny amerykański obiad w zupełnie nowej odsłonie. Wystarczy kilka najprostszych składników oraz kultowe dodatki, takie jak chrupiąca bułka, wyrazisty żółty ser, garść różnych gatunków sałat oraz ulubiony sos. Jarskie barbecue czas zacząć!

PRZEPIS na soczyste burgery buraczane z aldamerem

Składniki:

• 150 g buraków

• 3 łyżki kaszki kuskus (zaparzonej)

• 1 jajko

• 1 łyżka mąki kukurydzianej

• 2 ząbki czosnku

• sól, pieprz czarny i majeranek do smaku

• olej rzepakowy do smażenia

• 8 plasterków sera Aldamer MSM Mońki

• 4 bułki do burgerów

• 2 garście miksu sałat (roszponka, rukola itp.)

Przygotowanie

Buraki obrać i zetrzeć na tarce na grubym oczku. Dodać kuskus, jajko, mąkę kukurydzianą i rozdrobniony czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie wymieszać. Uformować okrągłe kotlety i usmażyć na średnio rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor.

Bułki do burgerów przekroić na pół i zagrzać w piekarniku lub opiekaczu. Na połówki bułek położyć po plastrze sera, następnie gorącego buraczanego kotleta, ponownie ser i miks sałat. Przykryć drugą połówką bułki. Serwować z dowolnym sosem – pomidorowym, majonezowym, tatarskim lub chrzanowym.

Smacznego!