PRZEPIS na lekką sałatkę z kuleczkami ziemniaczanymi

Składniki:

• młody szpinak 1 garść

• rukola 1 garść

• kapusta pakchoi 1 szt.

• pomidorki koktajlowe 8szt.

• melon 150g

• kiełki rzodkiewki, cebuli, buraka 2 garście

Składniki na kuleczki ziemniaczane:

• Kiszka Ziemniaczana firmy Gzella 300g

• jajko 1szt.

• zioła prowansalskie 1 łyżka

• papryka ostra mielona ¼ łyżeczki

• bułka tarta 2 łyżki

• sezam biały i czarny 2 łyżki

• bułka tarta 4 łyżki

Przygotowanie kuleczek

Z kiszki ziemniaczanej zdjąć osłonkę, dodać jajko, zioła prowansalskie, płatki chili, bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać. Uformować kuleczki wielkości małego włoskiego orzecha. Bułkę tartą do panierowania wymieszać z sezamem i obtoczyć kuleczki ziemniaczane. Usmażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Składniki na sos winegret:

• musztarda francuska 2 łyżki

• oliwa z oliwek 150ml

• ocet winny 2 łyżki

• czosnek 1 ząbek

• płatki chili ¼ łyżeczki

• koperek ½ pęczka

• sól, cukier do smaku

Przygotowanie sosu

Koperek drobno posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać.

Przygotowanie sałatki

Młody szpinak wymieszać z rukolą, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, cząstki melona bez skórki i kiełki. Liśćmi kapusty pakchoi wyłożyć miskę. Na wierzchu umieścić sałatkę, a na niej wcześniej przygotowane kuleczki ziemniaczane. Całość polać sosem winegret.

Smacznego!