PRZEPIS na canelloni z ricottą i karczochami

Składniki (na 5 porcji):

• Passata Valfrutta 700g

• 250 g Makaronu Lasagne Arrighi

• 400 g Karczochów krojonych Ponti

• 1 cebula

• 500 g ricotty

• 50 g tartego twardego sera (np. parmezanu)

• garść świeżej mięty

• garść świeżego tymianku

• gałka muszkatołowa

• Oliwa z Oliwek Extra Vergine Olitalia

• sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Zeszklij na odrobinie oliwy drobno pokrojoną cebulkę, dodaj passatę i gotuj ok 10 min doprawiając solą, pieprzem i tymiankiem. Posiekaj bardzo drobno karczochy, połącz z ricottą, tarty twardy ser, dodaj miętę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Podgotuj kilka minut płaty lasagne aby zmiękły. Do naczynia żaroodpornego przełóż 1/3 sosu pomidorowego. Płaty lasagne podziel na 10 prostokątów, zwiń je w cylindry i umieść w naczyniu żaroodpornym. Wypełnij makaronowe cylindry masą z karczochów i ricotty. Dodaj pozostały sos, przykryj naczynie i zapiekaj 30 min w temp. 200oC.