PRZEPIS na kopytka z nadzieniem serowym

Składniki:

• ziemniaki - 500 g

• mąka pszenna - 50 g

• mąka ziemniaczana - 100 g

• małe jajko - 1 szt.

• ser żółty salami w plastrach Serenada - ok. 250 g

• bułka tarta

• sól, pieprz, papryka ostra

• mleko

• olej do smażenia

Przygotowanie

Ugotowane ziemniaki studzimy, przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko, mąkę oraz sól - zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Na stolnicy podsypanej mąką formujemy wałki (ok. 6 cm), każdy spłaszczany i układamy na nim zwinięty plasterek sera salami. Zlepiamy i formujemy małe walce. Tak przygotowane moczymy delikatnie w mleku i panierujemy bułce tartej z dodatkiem papryki oraz pieprzu. Smażymy na złoto.

Uwaga - kopytka nie mogą być zbyt grube, ponieważ mogą się nie usmażyć w środku.