Chrupiące ruloniki można przygotować w mniej niż pół godziny, dlatego są doskonałą propozycją na drugie śniadanie czy popołudniową przekąskę. Wypełnione soczystym szpinakiem, aksamitnym serem i chrupiącymi płatkami migdałów, zaskakują bogactwem smaków i wartości odżywczych. Szpinak bogaty jest w żelazo i witaminę C, których niedobór po zimie należy uzupełnić. Z kolei migdały o świetne źródło witamin E, B2 i błonnika, który reguluje przemianę materii i daje poczucie lekkości. Wiele cennych składników, bogactwo smaku świeżych warzyw, aromatycznych przypraw i bakalii, a także apetyczna, pełna słońca kolorystyka sprawiają, że ruloniki stają się idealną przekąską na przywitanie wiosny!

PRZEPIS na chrupiące ruloniki ze szpinakiem i migdałami

Składniki:

• 10 arkuszy papieru ryżowego

• 30 dag świeżego szpinaku

• 20 g pomidorków koktajlowych

• 10 plasterków żółtego sera

• łyżka soku z cytryny

• świeża natka pietruszki

• 1 łyżka oliwy z oliwek

• sól

• olej kokosowy do smażenia

• Migdały płatki Siesta- Pieprz czarny mielony Appetita

• Bazylia Appetita

• Czosnek mielony Appetita

Przygotowanie

Szpinak umyj i osusz. Pomidorki umyj, osusz, pokrój w ćwiartki. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Migdały płatki pokrusz. Składniki połącz, polej oliwą i sokiem z cytryny, przypraw solą, pieprzem czarnym mielonym, bazylią i czosnkiem mielonym. Każdy arkusz papieru ryżowego namocz w letniej wodzie, a następnie osusz. Układaj na nim plasterek sera i małą porcję szpinaku. Zwijaj dokładnie, ciasno zawijając boki do środka. Smaż na mocno rozgrzanym oleju aż do zarumienienia. Odkładaj na papierowy ręcznik i osusz z nadmiaru tłuszczu.

Smacznego!