PRZEPIS na zupę krem porowo-ziemniaczany

Składniki:

• por - 2 sztuki

• ziemniaki - 350 g

• marchewka - 50 g

• bulion warzywny - 1 litr

• czosnek - 1 ząbek

• cebula dymka - 1 sztuka

• olej rzepakowy - 2 łyżki

• sól i pieprz do smaku

• suszony tymianek - ½ łyżeczki

• gałka muszkatołowa - ½ łyżeczki

• chleb bawarski wieloziarnisty Dan Cake

• oliwa z oliwek - 2 łyżki

Przygotowanie

Zieloną część pora odkroić, pozostałą białą część pokroić w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i ugotować pod przykryciem do miękkości. Następnie dokładnie zmiksować blenderem.

Kromki chleba ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku na złoty kolor.

Krem porowo-ziemniaczany podawać z ciepłymi grzankami.

Smacznego!