PRZEPIS na tagliatelle z serowym pesto bazyliowym

Składniki:

• 100 g serka topionego (np. kremowego MSM Mońki)

• 25g orzeszków pinii lub nerkowca

• 2 ząbki czosnku

• 2 garście liści świeżej bazylii

• 100 ml oliwy z oliwek

• 10 pomidorków koktajlowych

• 1 opakowanie (250g) makaronu tagliatelle

• sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Orzeszki, czosnek, bazylię i oliwę dokładnie zmiksować blenderem. Serek topiony wyłożyć do rondelka, podgrzać i ciągle mieszając, powoli wlewać wcześniej przygotowane pesto bazyliowe. Gdyby sos zbytnio zgęstniał, dodać odrobinę mleka lub wody. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z serowym pesto. Wyłożyć na talerze, udekorować cząstkami pomidorków koktajlowych i listkami bazylii.

Smacznego!