Obecna w nich witamina C podniesie odporność, a sycący błonnik nie pozostawi nas głodnymi. W formie aksamitnego kremu z dodatkiem serka topionego to idealna propozycja, aby rozgrzać się w lutowe przymrozki.

PRZEPIS na krem z brokułów z dodatkiem serka topionego

Składniki:

• 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego (wcześniej przygotowanego)

• łyżka masła

• 2 świeże brokuły

• 1 cebula

• 2 ząbki czosnku

• 100 g serka topionego kremowego MSM Mońki

• sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Brokuły umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Cebulę pokroić w kostkę i wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem zaszklić w garnku. Zalać bulionem warzywnym i zagotować. Dodać brokuły i gotować do miękkości. Kilka różyczek można wyciągnąć wcześniej, aby udekorować puree przed podaniem. Przyprawić do smaku. Całość zmiksować blenderem i zagęścić serkiem topionym, cały czas mieszając. Najlepiej podawać z ciepłymi grzankami i udekorowane podgotowanymi różyczkami brokułu.