Rozgrzewająca zupa z soczewicy z orzechami włoskimi

Składniki:

• 0,5 kg boczku wędzonego

• Szczypta soli

• 3 ziarna ziela angielskiego

• 2 listki laurowe

• 5 ziarenek pieprzu

• 1 łyżeczka kolendry

• 2 marchewki

• 1 pietruszka

• Pół selera

• 1 cebula

• 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland

• 200 g czerwonej soczewicy

• 100 ml przecieru pomidorowego

Przygotowanie

Boczek pokroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy. Następnie w dużym garnku podsmażamy startą marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Dodajemy przyprawy i podsmażamy jeszcze wszystko przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy opłukaną wcześniej soczewicę. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy przez ok 40 minut, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą smakowo. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Gotową zupę posypujemy posiekanymi i wcześniej podprażonymi na patelni orzechami włoskimi.