Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące przygotowania klasycznego włoskiego dania – spaghetti alla carbonara, to wiedz, że podstawą jest makaron, dobrej jakości wieprzowina, jajka i oczywiście włoski ser pecorino. Do dzieła!

PRZEPIS na spaghetti carbonara (autorstwa Marco Gia, szefa Akademii Kulinarnej Whirlpool)

Składniki:

• 500 g spaghetti

• 200 g guanciale (podgardle wieprzowe)

• 4 jajka

• 30 g startego sera pecorino

• oliwa

• sól, pieprz

Przygotowanie

Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę guanciale. Kiedy guanciale się zrumieni, odlewamy stopiony tłuszcz, zachowując jedną łyżeczkę. Schładzamy.

W misce mieszamy jajka z tłuszczem z guanciale, starty ser pecorino i dużo świeżo zmielonego pieprzu.

Gotujemy spaghetti al dente, odcedzamy je, przekładamy do miski z wcześniej przygotowaną mieszanką i energicznie mieszamy.

Z wierzchu posypujemy delikatnie startym pecorino i podajemy.

Smacznego !