Przepis na koperty szpinakowe (autorstwa Roberta Muzyczki, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy)

Składniki:

• masło ekstra ,,Piątnica”, 1 łyżka

• szpinak mrożony, 500g

• czosnek, 2 ząbki

• śmietanka 30% „Piątnica”, 2 łyżki

• sól, pieprz do smaku

• serek wiejski 200g „Piątnica”, 1szt.

• ciasto francuskie, 1 opakowanie

• jajko, 1 szt.

Przygotowanie

Szpinak rozmrozić, umieścić w garnku i gotować (często mieszając), aż do momentu wyparowania nadmiaru wody. Następnie dodać masło, śmietankę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gdy szpinak wystygnie, dodać serek wiejski odsączony z powstałego na górze płynu i dokładnie wymieszać.

Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć wzdłuż na pół, a następnie wycinać równe kwadraty. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu szpinakowego i tworzyć koperty, sklejając rogi ciasta francuskiego na środku. Na koniec posmarować koperty roztrzepanym jajkiem i piec w rozgrzanym do 180st.C piekarniku na złoty kolor ok. 25 minut.

Smacznego!