PRZEPIS na gnocchi z gorgonzolą:

Składniki:

• 50 g mąki

• 500 g ziemniaków

• 1 jajko

• Sól

•30 g masła

• na sos: 0,5 l mleka, 200 g gorgonzoli

Przygotowanie

Gotujemy ziemniaki ze skórką w osolonej wodzie przez minimum 30 minut. Odcedzamy i jak tylko trochę się ochłodzą, zdejmujemy skórkę i je dobrze rozgniatamy. Dodajemy jajko i mąkę, a potem całość bardzo szybko i delikatnie ugniatamy opuszkami palców. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy je na kawałki o długości 2-3 cm. Odwróconym widelcem robimy na naszych kluseczkach charakterystyczne wgłębienia. Sos przygotowujemy, podgrzewając w garnku mleko z pokrojoną na kawałki gorgonzolą. Zdejmujemy go z ognia, przykrywamy i odstawiamy. Gotujemy wodę i wrzucamy gnocchi. Będą gotowe, jak tylko wypłyną na wierzch. Odcedzamy je i wrzucamy na patelnię z sosem z gorgonzolą. Do sosu dodajemy jeszcze 30 gramów masła i całość mieszamy na ogniu przez 30 sekund.

Rada: Ziemniaki gotujemy w skórce, ponieważ obrane nabierają dużo wody, a wtedy będziemy musieli dodać dużo więcej mąki do ciasta. Im więcej mąki, tym twardsze będą gnocchi...

Zobacz wideo.