Dziś picie kawy na dobry początek dnia stało się zwyczajem kawoszy na całym świecie. Co roku na wszystkich kontynentach wypija się ponad 20 miliardów filiżanek kawy. Aby dobrze rozpocząć dzień, kawa musi być porządnie zaparzona, a sztuka sporządzania doskonałego espresso jest nieco skomplikowana: i jak tu rozpoznać „tę jedyną”?

1. Najważniejsze jest miejsce konsumpcji

Wrażenia zmysłowe zaczynają się tuż po wejściu do lokalu: mały czy duży — musi być przytulny i czysty, a barista — przyjacielski: takie drobiazgi sprawiają dużą różnicę!

2. Filiżanka idealna

Wybór filiżanki jest bardzo ważny: powinna być wykonana z białej ceramiki i mieć kształt ściętego stożka, aby pianka pokrywająca espresso mogła pozostać gęsta. Najlepsza jest lekka, z wygodnym uszkiem i cienkim brzegiem. Dodatkowa wskazówka: filiżanka do serwowania espresso powinna być ogrzana do temperatury około 40°.

3. Kwestia wody

We włoskich kafejkach kawa espresso jest zwykle podawana ze szklanką wody. Powszechnym błędem jest wypijanie jej po spożyciu kawy; prawidłowo powinno się wypić wodę najpierw, aby oczyścić kubki smakowe i móc w pełni rozkoszować się smakiem i aromatem espresso.

4. Otul się zapachem kawy

Bardzo istotne jest sprawdzenie aromatu kawy przed jej spróbowaniem, tak jak kiper czyni to z winem. Idealne espresso powinno mieć intensywny zapach z nutami kwiatowymi
i czekoladowymi.

5. Doskonałość pianki

Liczy się wygląd: pianka idealnego espresso w kolorze orzechów laskowych, z czerwonymi refleksami powinna być grubości 2-3 milimetrów i stanowić około 10% napoju.
Dodatkowa wskazówka: tzw. „crema” powinna być gęsta i długo zachowywać swój kształt, aby kryształki cukru mogły przez kilka chwil utrzymać się na jej powierzchni.

6. Aromat

Z pierwszym łykiem napoju powinniśmy móc wyróżnić kilka różnych smaków. Pierwszym z nich jest zapach palonej kawy uzyskiwany w trakcie procesu palenia ziaren.

Czekolada i kwiaty: w kawie wysokiej jakości można wyczuć owocowy posmak z nutami kwiatowymi ze śladem aromatu czekolady i wanilii. Chleb tostowy: nutka świeżo opiekanego chleba również wskazuje na wysoką jakość procesu palenia ziaren.

7. Niezrównana pełnia smaku

Pełnia smaku w idealnym espresso powinna być wyraźna, zrównoważona i gładka. Proteiny, tłuszcze i cukry w nasionach kawy pozwalają uzyskać właśnie taki efekt: za każdym razem sekret smaku leży w mieleniu właściwej ilości ziaren.

8. Posmak

Aromat espresso powinien być wyrazisty i długo się utrzymywać. Natomiast posmak ma być lekko gorzki, przywodzący na myśl nuty smakowe czekolady i wanilii.

9. Bez cukru i mleka

Kawosze hołdujący tradycji nie dodają do espresso mleka ani cukru, aby nie zakłócać jej właściwości organoleptycznych. Jednakże picie espresso powinno być przyjemnością, więc jeśli ktoś ma ochotę, może dodać odrobinę cukru.

10. Praktyka czyni mistrza

Rozpoznanie kawy idealnej wcale nie jest takie proste: potrzeba do tego dużo czasu i doświadczenia. Jednak powyższe wskazówki ułatwią rozpoznanie tej jedynej i rozkoszowanie się aromatem i smakiem oryginalnego espresso niczym prawdziwy Włoch!