Główny składnik placuszków, czyli sezonowe warzywa, są źródłem cennych witamin i mikroelementów, o które warto zadbać zwłaszcza jesienią. Ta wartościowa przekąska jest świetna zarówno dla wegetarian, ale nasycą się nią także miłośnicy mięsnych dań. Z dodatkiem twarogu placki doskonale smakują zarówno jako samodzielna przekąska, jak i dodatek do zrazów czy szaszłyków. Kreatywne, kolorowe i pachnące ziołami placuszki z polskich warzyw to pyszny sposób na jesienną nudę w kuchni!

PRZEPIS na placki warzywne z twarożkiem

Składniki:

• 40 dag ziemniaków

• 1 cukinia

• 3 marchewki

• 20 dag twarogu

• 1 ogórek

• 1 jajko

• ½ szkl. mąki

• 50 g kiełków rzodkiewki

• 2 łyżki jogurtu naturalnego

• Olej kokosowy do smażenia

• Sól

• Pieprz czarny mielony Appetita

• Gałka muszkatołowa Appetita

Przygotowanie

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Marchew obierz, umyj z cukinią (nieobraną) i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do warzyw dodaj mąkę, jajko, przypraw solą Pieprzem czarnym mielonym i Gałką muszkatołową Appetita. Z masy formuj na patelni małe placki i smażyć je na złoty kolor. Ogórek obierz, umyj, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Twaróg rozdrobnij widelcem, dodaj jogurt, ogórek, przypraw solą i pieprzem. Placuszki serwuj z twarogiem. Przed podanie posyp do dekoracji kiełkami. Smacznego!