PRZEPIS na zupę krem warzywny z chrupiącym chlebem

Składniki:

6 kromek chleba bawarskiego firmy Dan Cake

• 1 litr bulionu warzywnego

• 2 korzenie pietruszki

• ½ średniego selera

• 2 cebule

• 2 ziemniaki

• 4 ząbki czosnku

• 1 marchewka

• 1 por (biała część)

• 1,5 łyżki masła

• sól, pieprz

• ½ łyżeczki imbiru

• sos balsamiczny (do dekoracji)

• pietruszka (do dekoracji)

Przygotowanie

Warzywa kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło i szklimy cebulę, 2 pokrojone ząbki czosnku i pora. Dodajemy pokrojoną pietruszkę, seler, kalafior, ziemniaki oraz marchewkę. Warzywa lekko podsmażamy, następnie zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Całość gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Warzywa ugotowane w bulionie miksujemy blenderem. Pozostałe dwa ząbki czosnku drobno kroimy. Kromki chleba smarujemy masłem, na każdą kładziemy odrobinę czosnku, wykładamy na blachę i lekko podpiekamy. Gotową zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy kleksem sosu balsamicznego i pietruszką. Podajemy z chrupiącym, podpieczonym chlebem. Smacznego!