PRZEPIS na zupę serową ze świeżą pietruszką i grzankami

Składniki:

• 6 kromek chleba tostowego firmy Dan Cake,

• 1 litr bulionu drobiowego

• 300g serka topionego

• 100g chudego boczku

• 2 cebule

• 3 ząbki czosnku

• Świeża pietruszka

• Oliwa

• Łyżeczka kurkumy

• Sól, pieprz

Przygotowanie

Siekamy cebulę, boczek kroimy na mniejsze kawałki i przeciskamy czosnek przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę, czosnek i boczek. W rondelku podgrzewamy przygotowany wcześniej bulion. Dodajemy do niego serki topione i powoli mieszamy. Gdy serki całkowicie się rozpuszczą dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek. Gotujemy jeszcze przez chwilę, a całość doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem. Chleb kroimy na małe kostki, wykładamy na blachę i podpiekamy w piekarniku. Gdy zupa będzie gotowa nalewamy do miseczek, przystrajamy grzankami oraz listkami świeżej pietruszki. Smacznego!