PRZEPIS na tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym (autorstwa Roberta Muzyczki, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy)

Składniki:

• śmietana 18% „Piątnica” 250g

• Masło Ekstra „Piątnica” 2 łyżki

• makaron tagliatelle 250g

• świeże borowiki 500g

• cebula 1 średnia szt.

• mąka pszenna 1 łyżeczka

• sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku

• sos sojowy 1 łyżeczka

• świeży rozmaryn 1 gałązka

Przygotowanie

Oczyszczone borowiki obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzić, wystudzić i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć przez parę minut na maśle na wolnym ogniu. Dodać przygotowane wcześniej grzyby i wszystko chwilę razem poddusić. Następnie dodać mąkę, wymieszać z grzybami i cebulą, po czym zalać całość zahartowaną uprzednio śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz sosem sojowym. Zagotować, dodać ugotowany według przepisu makaron i dokładnie wymieszać.Po wyłożeniu na talerze, delikatnie oprószyć drobno posiekanym rozmarynem.

Smacznego!