PRZEPIS na bułeczki ślimaki z pastą ze śliwek kalifornijskich, twarogiem i płatkami migdałów

Składniki:

• 1 opakowanie ciasta francuskiego

• 20 dkg twarogu

• 1 łyżka cukru brązowego (opcjonalnie do twarogu) 

• 3 łyżki płatków migdałów

• papier do pieczenia

• 1 jajo

Pasta ze śliwek:

• 15 dkg śliwek kalifornijskich

• 3 łyżki soku z pomarańczy

• skórka otarta z połowy pomarańczy

Przygotowanie

Śliwki kalifornijskie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 30 minut. Następnie wylewamy z nich wodę, dodajemy sok z pomarańczy i skórkę otartą z pomarańczy. Całość miksujemy w blenderze na jednolitą masę. Zimne ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia, rozsmarowujemy na nim pastę ze śliwek kalifornijskich, zostawiamy na jednym z krótszych boków ok 2 cm. pasek (będziemy go potrzebować, jako zakończenie przy zwijaniu w ślimaka). Warstwę pasty śliwkowej posypujemy obficie białym serem (może być wersja słodsza wymieszana z cukrem) i płatkami migdałów.

Krótszy bok bez pozostawionego paska powoli zwijamy w stronę boku z pozostawionym paskiem. Końcówkę bez dodatków lekko zwilżamy wodą i sklejamy, dokładnie zakańczając rulon. Tak przygotowane ciasto przekładamy na chwilę do zamrażarki, po wyjęciu rulonu tniemy go na ok. 2 cm odcinki. Ciastka układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (opcja góra/dół) przez 40-50 minut.Ważne, aby środek ciastek był dobrze wypieczony.

PRZEPIS na placki z cukinii ze śliwkami kalifornijskimi i natką pietruszki

Składniki:

Ciasto:

• 2 średnie cukinie ok. 60 dkg

• 1 większy ziemniak

• łyżki mąki orkiszowej

• 15 dkg śliwek kalifornijskich

• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

• 1 łyżka masła miękkiego

• 1 łyżeczka soli

• pieprz (opcjonalnie)

• olej do smażenia

• ręcznik papierowy do odsączania

Przygotowanie

Cukinie i ziemniaki zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, posyp solą, wymieszaj. Przełóż do sitka, zostaw na 15-20 minut, niech ścieknie z nich jak najwięcej wody. Na koniec całość dociśnij dłonią. Im mniej wody tym lepiej. Odciśniętą cukinię i ziemniaki przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę, posiekane śliwki kalifornijskie oraz posiekaną natkę pietruszki, całość dobrze wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki, wykładając ciasto łyżką stołową. Jeden placek – jedna łyżka ciasta. Placki smaż z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Idealnym dodatkiem do placków cukiniowych może być jogurt naturalny lub/i wędzona ryba.