PRZEPIS na chrupiące placki z pastą z bakłażana w jogurtowym sosie

Składniki:

• ½ opakowania pasty z bakłażana (np. Baba Ghanoush marki Jasmeen)

• kawałek obranego imbiru

• ½ kg ziemniaków

• 1 cebula

• 1 jajko

• 200 g jogurtu naturalnego

• 1 łyżka miodu

• 1 łyżka posiekanego koperku

• 1 łyżka posiekanego szczypiorku

• kilka kropli soku z cytryny

• olej do smażenia

• sól oraz pieprz

Przygotowanie

Ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy. Następnie na tarce trzemy cebulę, imbir oraz przygotowane ziemniaki, całość dokładnie mieszamy. Do powstałej masy dodajemy pastę z bakłażana i jedno roztrzepane jajko, dokładnie mieszając. Rozgrzewamy olej na patelni i za pomocą łyżki formujemy małej wielkości placki. Smażymy je z obu stron na złoty kolor. W tym samym czasie do małej wlewamy jogurt, dodajemy miód, koperek, szczypiorek, sok z cytryny, odrobinę soli oraz pieprzu i całość mieszamy. Gotowe placki ziemniaczane z bakłażana przekładamy na talerz i polewamy sosem jogurtowym.

PRZEPIS na placek z warzywami i pastą z bakłażana

Składniki:

• ½ opakowania pasty z bakłażana (np. Baba Ghanoush marki Jasmeen)

• ½ kg ziemniaków

• 30 dag warzyw mrożonych

• 1 łyżka przecieru pomidorowego

• 1 jajko

• 1 szklanka mąki pszennej

• 2 cebule

• olej

• sól i pieprz

Przygotowanie

1 cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanej patelni przez około 4 minuty. Następnie dokładamy na patelnię mrożoną mieszankę warzyw. Doprawiamy ją solą, pieprzem i dodajemy 1 łyżkę przecieru pomidorowego. Całość mieszamy i dusimy pod przykrywką około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym samym czasie obrane ziemniaki oraz 1 cebulę trzemy na tarce. Dodajemy do nich szklankę mąki i jajka, a następnie całość dokładnie mieszamy. Z powstałej masy smażymy duże placki na złocisty kolor. Gotowe placki ziemniaczane przekładamy na talerze i smarujemy pastą z bakłażana. Następnie nakładamy na nie warzywa z patelni i składamy na pół.