Śliwkowe dobrodziejstwa

Najpopularniejsze w Polsce śliwki to: węgierki, mirabelki i renklody. Mało kto wie, że obecnie znanych jest na świecie aż 6 000 odmian śliwy domowej. Śliwki są źródłem błonnika, witamin: C, A, E, K oraz tych z grupy B, a także składników mineralnych takich jak: żelazo, potas, wapń, fosfor czy magnez. Jeśli chodzi o ich właściwości, to jak wiemy chociażby z reklam telewizyjnych, wpływają one pozytywnie na trawienie i chronią przed wolnymi rodnikami. Polecane są również osobom, które cierpią na brak apetytu. Ale mniej znany jest już fakt, iż mogą zbawiennie wpływać na nasze samopoczucie! Wśród witamin głównym źródłem dobrego samopoczucia są: B9 (kwas foliowy), B6, B12, D i C. I właśnie aż dwie z nich znajdziemy w śliwkach – C oraz B6. Niedobór tej drugiej często przekłada się na nasz nastrój, gdyż może spowodować m.in. zmiany w układzie nerwowym objawiające się np. bezsennością, spadkiem samopoczucia czy depresją.

Jak podać śliwki?

Jak widzimy, spożywanie śliwek niesie ze sobą same korzyści, tak dla ciała, jak i ducha. Czas więc wyruszyć na pobliski bazarek i kupić owoce, póki jest na nie sezon. Szczególnie, że śliwki są jednym z tych przysmaków, który podać i przyrządzić można na różne sposoby. Najczęściej robimy z nich: dżemy, powidła i marmolady, ale są też doskonałym dodatkiem bądź składnikiem obiadów. Możemy wykorzystać je do zrobienia knedli lub pierogów, czy też sosu do mięs, a na deser podać kompot, ciasto ze śliwkami albo sorbet.

PRZEPIS na ciasto jogurtowe ze śliwkami i kajmakiem (łatwy, czas przygotowania: 1 h)

Składniki:

• 1 szklanka cukru białego Cukier Królewski

• 2 szklanki mąki pszennej

• 4 jajka

• 2/3 szklanki oleju

• 150 g jogurtu naturalnego

• 10 łyżeczek kajmaku

• 0,5 kg śliwek

• 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

• szczypta soli

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. W misce miksera umieszczamy mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy jajka, olej i jogurt – miksujemy całość na gładką masę. Ciasto wylewamy do formy. Śliwki myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki. Na ciasto łyżeczką nakładamy kajmak oraz śliwki. Ciasto przed pieczeniem możemy dodatkowo oprószyć cukrem. Ciasto jogurtowe pieczemy 45 minut w 180°C.

Autorką przepisu i zdjęć jest Joanna Matyjek z www.odczarujgary.pl.