PRZEPIS na warmińskie czarne żeberka

Składniki:

• wieprzowe żeberka „Gzella” 1,5 kg

• suszone śliwki 500g

• cebule 1-2 sztuki

• sól, pieprz do smaku

• suszony cząber łyżeczka

• ostra mielona papryka łyżeczka

• sok z cytryny łyżeczka

• smalec 1-2 łyżeczki

Przygotowanie

Umyte śliwki zalewamy przegotowaną wodą i zostawiamy na noc. Umyte i osuszone żeberka nacieramy solą, pieprzem, cząbrem i papryką. Skrapiamy sokiem z cytryny, zostawiamy na godzinę w chłodnym miejscu. Na patelni mocno rozgrzewamy smalec, zrumieniamy żeberka z obu stron, przekładamy do rondla, a na smalcu szklimy pokrojoną w plasterki cebulę. Układamy cebulę na żeberkach, przykrywamy wymoczonymi śliwkami i zalewamy wodą, w której śliwki wcześniej się moczyły. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. godziny, potem odkrywamy i całość lekko odparowujemy. Danie podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Smacznego!