PRZEPIS na ciasto ziemniaczane (autorstwa Marco Gia, szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool, eksperta kuchni włoskiej)

Składniki:

• 1 kg ziemniaków

• 80 g masła

• 80 g startego parmezanu

• 2 jajka

• 120 g prosciutto crudo albo salami

• 100 g mozzarelli

• 100 g wędzonego sera provola

• bułka tarta

• sól i pieprz

Przygotowanie

Gotujemy ziemniaki, obieramy je na gorąco i ugniatamy na pure’, wkładając je do dużej miski. Mieszamy je z jajkami, solą, pieprzem, połową masła, startym parmezanem i poszatkowanym prosciutto (lub porwanym na kawałki salami). Całość mieszamy do momentu otrzymania jednolitej mieszanki. Kroimy na plasterki mozzarellę i provolę. Smarujemy masłem formę do pieczenia i posypujemy ją bułką tartą. Przekładamy do niej połowę mieszanki ziemniaczanej, wyrównujemy rękoma i przykrywamy plasterkami mozzarelli i provoli. Kończymy, wykładając resztę ziemniaczanego ciasta i znów wyrównując jego powierzchnię. Posypujemy bułką tartą i kilkoma wiórkami masła, po czym wkładamy do rozgrzanego do 200° piekarnika. Pieczemy do zarumienienia powierzchni ciasta. Przed podaniem odstawiamy na 20 minut.