PRZEPIS na tartę malinową

Składniki:

Kruche ciasto (forma o średnicy około 23 cm)

• 270 g mąki pszennej

• 1 jajko

2 łyżki cukru pudru

• szczypta cynamonu

• łyżka ekstraktu z wanilii

• 120 g margaryny

Krem:

• 250 g serka mascarpone

• 250 ml śmietanki 30%

• 120 g białej czekolady

• 2 łyżki cukru pudru

• 2 torebki Earl Grey Ahmad Tea London

• 70 ml wody

Dekoracja:

• 250 g świeżych malin

• Cukier puder

Przygotowanie

Ciasto kruche

Do naczynia wsyp cukier, pokrojoną na kawałeczki ciepłą margarynę, przesianą mąkę i wszystko zmiksuj. Następnie dodaj jajko oraz ekstrakt z wanilii, cynamon - miksuj do momentu, aż masa będzie jednolita. Uformuj kulę, a następnie rozwałkuj ją i włóż do formy. Ciasto podziurkuj w kilku miejscach widelcem, by nie dostała się do niego para. Włóż ciasto do lodówki na 30 minut i odstaw na kilka minut. Następnie włóż je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pół godziny. W tym czasie zalej dwie torebki herbaty gorącą wodą, aby ta delikatnie je pokryła i odstaw do zaparzenia pod przykryciem na około 3 minuty.

Mus

Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i poczekaj aż ostudzi się do temperatury pokojowej. Śmietankę ubij, dodając sukcesywnie cukier puder. Następnie dodaj serek mascarpone, ekstrakt herbaciany, a także czekoladę i delikatnie wymieszaj. Kiedy ciasto ostygnie delikatnie rozprowadź mus po jego powierzchni, następnie połóż na nim maliny jedna przy drugiej i posyp cukrem pudrem.