Gruszki w occie to sprawdzony dodatek do obiadu. Równie smaczne i przydatne w kuchni są także te z puszki, zalewane lekkim syropem. Znakomicie nadają się do przyrządzania wielu wytrawnych potraw, którym nadają wyrazistego i lekko słodkiego smaku.

PRZEPIS na sałatkę z gruszką

Składniki:

• 10 połówek gruszek z puszki (np. marki Sandra)

• 50 g sera pleśniowego

• 100 g mieszanki sałat

• 50 g orzechów włoskich

• 25 g miodu

• 20 g musztardy

• ½ soku z cytryny

• 60 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie

Sałatę dokładnie myjemy i porywamy na mniejsze kawałki, ser pleśniowy kroimy w kostkę, a gruszki dokładnie odcedzamy. Całość wrzucamy do miski i posypujemy orzechami włoskimi. Następnie w kubeczku mieszamy sok z cytryny z musztardą oraz miodem, powoli wlewając oliwę z oliwek. Powstałym dressingiem polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy.

PRZEPIS na makaron zapiekany z gruszką i serem

Składniki:

• 8 gruszek z puszki (np. marki Sandra)

• 100 g tartego sera gouda

• 40 g sera parmezan

• 20 g masła

• 30 g mąki

• 300 ml mleka

• 50 ml śmietanki 30%

• kilka gałązek świeżego tymianku

• szczypta soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, gałki muszkatołowej

Przygotowanie

Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Następnie wlewamy zimne mleko, całość dobrze mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Kolejno dodajemy śmietankę i wsypujemy ¾ startego sera. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się sera i odstawiamy z ognia. Do gotowego, gorącego sosu dodajemy połówki gruszek. W szklanym naczyniu układamy naprzemiennie sos z gruszkami, makaron, tarty parmezan oraz tarty ser. Wierzch posypujemy pozostałym startym parmezanem. Naczynie wkładamy do rozgrzanego w 180 C piekarnika na około 25 minut.