PRZEPIS na biały krem z kurkami

Składniki (dla 2 osób):

• 100 g świeżych kurek,

• 25 g masła,

• 250 g bulionu warzywnego,

• 150 ml śmietany 18%,

• 1 mała cebula,

• pęczek natki pietruszki,- sól, pieprz oraz sos sojowy do smaku,- grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake),

Przygotowanie

Kurki dokładnie umyć, oczyścić z piasku. Cebulę drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulę i dodać przygotowane kurki. Dodać 2 łyżki sosu sojowego i całość poddusić około 1 minuty. Zalać bulionem warzywnym. Gotować 20-30 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień i dolać śmietanę. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i udekorować pietruszką. Grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake) podgrzać w opiekaczu. Podawać na ciepło.
Smacznego!

PRZEPIS na gofry z kurkami

Składniki (na 2 porcje):

• 50 g świeżych kurek,

• łyżka masła,

• 4 plasterki szybki parmeńskiej,

• opakowanie gofrów Dan Cake,

• starty parmezan,

• 100 g twarogu półtłustego,

• 10 listków bazylii,

• 3 łyżki śmietany 12%,

• sól i pieprz do smaku,

Przygotowanie

Kurki oczyścić z piasku dokładnie je myjąc. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć grzyby na małym ogniu aż zmiękną. W trakcie smażenia – w miseczce wymieszać twaróg ze śmietaną i drobno posiekanymi listkami bazylii. Doprawić solą i pieprzem. Gofry od Dan Cake zagrzać w piekarniku, aż delikatnie się zarumienią. Wyłożyć na talerze. Kurki zdjąć z patelni i wyłożyć na papier aby osuszyć je z tłuszczu. Jedną stronę gofra posmarować twarożkiem bazyliowym, na wierzch położyć kurki. Zetrzeć parmezan na ciepłe grzyby, a na samym końcu położyć złożone na pół plastry szynki parmeńskiej. Całość przykryć drugim, ciepłym gofrem.

Smacznego!