PRZEPIS na gołąbki z kaszą jaglaną

Składniki:

• 1 szklanka kaszy jaglanej

• 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

• 2 jaja

• 3 cebule

• 1 kapusta

• 2 puszki pomidorów bez skórki

• 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego

• 1 łyżeczka cynamonu mielonego

• Garść siekanej natki pietruszki

• Garść siekanej kolendry

• 20g rodzynek

• 20 g kaparów

• 2 marchewki

• Sól, pieprz, brązowy cukier

Przygotowanie

• Kaszę jaglaną zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 20 minut, następnie odlewamy wodę i wielokrotnie płuczemy zimną wodą, aż woda będzie przezroczysta. To sprawi, że kasza nie będzie gorzka. Następnie zalewamy kaszę wodą do wysokości 1 cm ponad kaszę i gotujemy. W trakcie gotowanie przykrywamy i zmniejszamy gaz do najmniejszego i gotujemy jakieś 12 minut. Wyłączamy gaz i ostawiamy przykrytą kaszę w ciepłe miejsce by zmiękła całkowicie, a następnie studzimy ją.

• Kapustę sparzamy i usuwamy liście . Wycinamy z nich twarde części, by łatwo się zwijało gołąbki.

• Cebulę siekamy drobno i smażymy na maśle, aż lekko zbrązowieje.

• 1/3 cebuli przekładamy do mięsa , dodajemy kaszę jaglaną , kapary, rodzynki, tartą marchewkę , siekane zioła, jajka i doprawiamy solą i pieprzem.

• Zwijamy gołąbki dość ciasno.

• Do reszty cebuli dodajemy pomidory , sól, pieprz i cukier oraz cynamon i kmin rzymski i dusi-my chwilę. Sos powinien być pachnący i lekko słodki. Do sosu przekładamy gołąbki i dusimy jakieś 20-30 minut.

Podziękowania za przygotowanie przepisu dla ekspertów kampanii „Zboże smakuje i inspiruje”.