Podstawą zdrowego odżywiania są przemyślane zakupy. Taką zasadą powinniśmy się kierować również przy wyborze i kupnie wędliny.

Najdłużej zachowują świeżość te wędliny, które są suszone, podsuszane i wędzone oraz sprzedawane w naturalnych osłonkach.

Jeżeli decydujemy się na wędlinę w plasterkach trzeba pamiętać, aby zaopatrzyć się w taką ilość, jaką zdołamy zjeść w ciągu najbliższych dni.

Paczkowane produkty będą nadawać się do spożycia w ciągu dwóch dni od otwarcia. Jeśli jednak planujemy zaopatrzyć się w większą ilość wędliny, warto zdecydować się na tą w jednym kawałku – zachowa ona świeżość znacznie dłużej.

Optymalną temperaturą dla wszystkich wyrobów wędliniarskich jest od 0 do 6 stopni °C. Co więcej, dobrym nawykiem jest opakowywanie wędliny spożywanej na bieżąco w pergamin, który zapewnia produktowi świeżość dzięki dostępowi powietrza. Folia aluminiowa sprawdza się jedynie krótkoterminowo – odcina zupełnie kontakt z powietrzem, czego rezultatem może być powstawanie pleśni.

Podziękowania za porady dla ekspertów marki wędliniarskiej Nove.