Cytrusowe orzeźwienie

Przekonanie, że podczas zimowych wieczorów najlepiej rozgrzeje nas herbata z cytryną to mit! Dlaczego?

Cytrusy znane są z właściwości chłodzących organizm, czego przykładem jest np. najpopularniejszy napój orzeźwiający – lemoniada. Zatem pomarańcze, grapefruity, limonka czy cytryna to doskonałe składniki letniego menu. Co więcej, owoce cytrusowe są niskokaloryczne, zawierają mnóstwo witaminy C, antyoksydanty oraz błonnik, dzięki czemu pozytywnie wpływają na pracę układu immunologicznego i trawiennego. Ochłody dodam nam także arbuz – składający się w ponad 90% z wody, reguluje poziom nawodnienia organizmu. Jest też bogatym źródłem przeciwutleniaczy, mających pozytywny wpływ na kondycję skóry – mówi Anna Chrzanowska, dietetyk z Naturhouse.

Wśród owoców wyróżniających się działaniem wychładzającym organizm, warto wymienić również: melony, gruszki, jabłka, mango i brzoskwinie.

Chłodna zieleń

Podpowiedzią, po jakie produkty warto sięgać podczas upałów, może być ich… kolor. Ogórek, szpinak, sałata, cukinia – łączy je kolor zielony i efekt chłodzenia.

Nieoceniona jest także mięta zawierająca mentol, związek chemiczny pobudzający receptory zimna, znajdujące się na języku. Oprócz tego mięta ma także liczne właściwości korzystne dla naszego zdrowia, szczególnie dla prawidłowej pracy układu pokarmowego – m.in. ułatwia trawienie i zapobiega wzdęciom. Listki mięty możemy dodawać do napojów, deserów lub sałatek. Dobrze jest jednak zachować umiar, jej nadmiar nie jest wskazany – radzi dietetyk.

Przede wszystkim woda

Najważniejszą zasadą podczas upałów jest regularne picie płynów – min. dwóch litrów dziennie. Mogą to być świeżo wyciskane soki, herbaty ziołowe, a przede wszystkim woda bogata w składniki mineralne. Nie sięgajmy po wody z obniżoną zawartością sodu – pierwiastek ten tracimy wraz z poceniem się.

Pamiętajmy też, aby w upalne dni unikać słodkich napojów gazowanych oraz kawy, która może działać moczopędnie i powodować uczucie ciężkości. Idealna na upały jest np. woda Barleya, która nie tylko orzeźwia, ale także pomaga w kłopotach z trawieniem, działa antyoksydacyjnie i obniża poziom cholesterolu we krwi – podpowiada dietetyk.

PRZEPIS na wodę Barleya

Składniki:

• 1 szklanka kaszy jęczmiennej

• 8 szklanek wody

• 1/4 szklanki soku z cytryn

• 1/2 szklanki soku z limonek

• 1/2 szklanki cukru pudru

• można dodać startą skórkę z 1 cytryny

Przygotowanie

Kaszę wsypać do garnka z wodą. Gotować przez ok. 30 minut, aż ubędzie połowa płynu. Po tym czasie zdjąć z ognia i przecedzić przez drobne sitko. Do wody dodać soki i cukier. Całość dokładnie wymieszać. Można dodać startą skórkę z cytryny. Tak przygotowaną wodę wstawić do lodówki. Podawać schłodzoną, z lodem i plasterkiem cytryny lub limonki.

PRZEPIS na chłodnik ze świeżego ogórka

Składniki:

• duży świeży ogórek

• 250 ml jogurtu naturalnego

• 250 ml kefiru

• kilka listków mięty

• sok z 1 niedużej cytryny/limonki

• pieprz i sól do smaku

• koperek (opcjonalnie)

Przygotowanie

Ogórka obrać, pokroić na małe kawałki i zmiksować z jogurtem i kefirem. Dodać sok z cytryny, pieprz i sól. Opcjonalnie dodać posiekany koperek. Wstawić do lodówki, podawać na zimno z listkami świeżej mięty.