Jak wygląda tradycyjna zapiekanka? To rodzaj kanapki przygotowywanej na bułce zapiekanej z żółtym serem i farszem cebulowo-pieczarkowym, a podawanej z ketchupem lub innymi sosami. Dzisiaj przyrządzamy ją jednak na wiele różnych sposobów, dodając do niej składniki, które najbardziej lubimy. Bardzo dobrze smakuje na przykład w połączeniu z orientalnymi dodatkami, które nadają jej aromatycznego i intensywnego smaku.

PRZEPIS na zapiekankę z pastą z bakłażana

Składniki:

• 1 opakowanie pasty z bakłażana marki Jasmeen

• 4 średniej długości bagietki

• oliwa z oliwek

• 20 g sera pleśniowego

• świeża bazylia

Przygotowanie

Bagietki kroimy wzdłuż na połowę. Następnie delikatnie skrapiamy je oliwą z oliwek i dokładnie smarujemy pastą z bakłażana. Na wierzch układamy pokrojone w plasterki pomidory i przekrojone na pół oliwki. Na całość kładziemy kilka plasterków sera pleśniowego. Tak przygotowane bagietki wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut. Gotowe zapiekanki polewamy odrobiną oliwy z oliwek i ozdabiamy świeżą bazylią.

PRZEPIS na zapiekankę z cieciorką

Składniki:

• ½ opakowania cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen)

• 4 średniej długości bagietki

• ½ puszki krojonych pomidorów

• 20 g tartego parmezanu

• garść rukoli

• sól i pieprz

• bazylia

• majeranek

Przygotowanie

Bagietki kroimy wzdłuż na połowę i ostrożnie nakładamy na nie łyżką pomidory z puszki, które lekko doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz bazylią. Następnie odsączamy ciecierzycę i układamy ją na pomidorach. Na wierzchu kładziemy tarty parmezan.. Całość zapiekamy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku i pieczemy około 25 minut. Gotowe zapiekanki posypujemy rukolą. Smacznego!