Szpinak to podstawowy element zdrowej, zbilansowanej diety. Niepozorne, zielone warzywo kryje w sobie prawdziwą witaminową bombę!

Moc witamin i energii

Bajkowy bohater wiedział, co wybrać! Szpinak zawiera bardzo dużo żelaza, a zatem polecany jest przez lekarzy i dietetyków jako element walki z anemią. Zawiera również wapń, czyli podstawowy element budulca kości. Cała gama witamin takich jak C, E, K, B1, B2, B6 oraz składniki wspomagające prawidłowe działanie organizmu, czyli jod, mangan czy karoten, to argumenty przemawiające za tym, by z uśmiechem zajadać się szpinakiem! Wspiera również naturalne mechanizmy obronne – a to wszystko dzięki obecności antyoksydantów. Zdaniem naukowców, dodanie zielonych liści do diety opóźnia proces utraty pamięci, przeciwdziała zatem postępom choroby Alzheimera.

Lekko i zdrowo

Jedną z wielu zalet szpinaku jest również jego niskokaloryczność. Polecany jest zatem osobom walczącym z nadwagą oraz wszystkim tym, którzy pragną pozostać w dobrej formie. Warzywo to powinno znaleźć się w diecie każdego, kto miewa problemy z nadciśnieniem tętniczym. Zielone liście spożywać powinni również bierni palacze oraz osoby palące papierosy – a to wszystko ze względu na jego działanie antyoksydacyjne.

Jak przyrządzić szpinak?

Szpinak sprawdzi się jako główny składnik sałatek, dodatek do dań głównych, śniadań czy nawet wytrawnych deserów. Łączyć go można z makaronami, ryżem i mięsem. Najbardziej popularną wersją jest duszony na maśle z dodatkiem śmietany.

Szpinak sprawdzi się także jako baza do zup. Niezwykle popularne zupy – kremy to nie tylko łatwe i szybkie danie, ale przede wszystkim smaczne. Aby przełamać smak szpinaku, lub innych warzyw, takich jak brokuły czy kalafior, możemy dodać serek topiony. Wybierzmy taki, który charakteryzuje się kremową konsystencją i wzbogaci aromat potrawy. Dodanie nawet kilku łyżek produktu sprawi, że krem stanie się gęsty i aromatyczny – radzi Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki.

PRZEPIS krem szpinakowo – serowy

Składniki:

• 100 g serka topionego kremowego MSM Mońki

• 300 ml słodkiej śmietany 18%

• 200 g świeżego i młodego szpinaku

• 2 ząbki czosnku

• Szczypta gałki muszkatołowej

• Sól, czarny pieprz do smaku

Przygotowanie

Szpinak umyć, zmiksować ze śmietanką i dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Serek topiony włożyć do garnka. Dodać zmiksowany szpinak i wymieszać wszystko oraz doprawić do smaku. Podgrzać aż do wrzenia, często mieszając aby krem się nie przypalił. Smacznego!