Sezon na brokuły w Polsce trwa w najlepsze. To najlepszy moment, aby te zdrowe i smaczne warzywa zagościły w naszej diecie. Tym bardziej, że posiadają one niezwykłe właściwości i wysoką jakość – przekonują eksperci ze Stowarzyszenia Promocji Brokuła.

Brokuły są źródłem licznych minerałów, tj. potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka oraz witamin: A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy. Te składniki odżywcze pozwalają na zachowanie szczupłej sylwetki, zdrowego wyglądu, wpływają na kondycję skóry, włosów, paznokci. Pozytywnie wpływają także na nasz wzrok. „Zielony kalafior” jest cennym źródłem błonnika pokarmowego, przez co zapewnia długotrwałe uczucie sytości przy niskiej kaloryczności. Spożycie brokułów i odrobina silnej woli zapobiegają podjadaniu pomiędzy posiłkami.

Brokuły przeciwdziałają chorobom nowotworowym dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy. Ich spożycie zaleca się cukrzykom, osobom z chorobami serca, anemią czy z wysokim poziomem cholesterolu.

Brokuły dobre na muskuły

Dietetycy zalecają, aby osoby aktywne fizycznie spożywały duże tygodniowe dawki brokułów. Warzywa te bowiem wzmacniają stawy i sprawiają, że są bardziej elastyczne. Wszystko m.in. dzięki zawartości witaminy C (64,9 mg w 100 g ugotowanych warzyw) niezbędnej do wytwarzania kolagenu, który buduje chrząstkę, poprawia stan tkanki łącznej i odpowiada za kondycję stawów i ścięgien.

Brokuły uważane są za niezbędny składnik diety osób pracujących nad muskulaturą ciała. Podczas intensywnego treningu w mięśniach uwalnia się kortyzol – hormon odpowiedzialny za katabolizm, czyli rozpad białek kurczliwych w mięśniach szkieletowych. Właściwości brokułów obniżają poziom tego hormonu, a przy tym pozytywnie wpływają na pracę nadnerczy.

Warzywo obfitości

Brokuł jest bogaty nie tylko w odżywcze składniki i minerały. Warzywo to charakteryzuje się różnorodnością w przygotowaniu. Brokuły możemy jeść między innymi na surowo, ugotowane w solonej wodzie, podsmażone na czosnku. Co ciekawe, nie tylko zielone różyczki warzywa nadają się do spożycia - jadalna jest także łodyga. Coraz większą popularność zdobywają także kiełki brokuła – równie bogate w składniki mineralne.

Brokuły mogą być użyte do przygotowania zup, dań głównych, sałatek, a także ze względu na swój intensywnie zielony kolor i ładny kształt różyczek – do dekoracji.

Zielone koktajle mocy

Ostatnio bardzo popularne stały się zielone koktajle. Są one nie tylko modne, promowane przez gwiazdy fitnessu, ale przede wszystkim zdrowe. Brokuły mogą stanowić doskonały dodatek do tych zdrowych i orzeźwiających napojów. Poniżej kilka propozycji do przygotowania takich pożywnych koktajli. Choć na dobrą sprawę do zielonego smoothie z brokułem możemy dodać czego dusza zapragnie!

Koktajl z mlekiem migdałowym

• 5-6 różyczek surowego brokuła

•  1 średniej wielkości banan

•  1 jabłko

•  150 ml mleka migdałowego

Koktajl orzeźwiający

• 5-6 różyczek surowego brokuła

• 1 owoc kiwi

•  1 pomarańcza

•  200 ml jogurtu naturalnego lub wody

Warzywny koktajl odkwaszający

•  2 łodygi selera naciowego

•  5-6 różyczek brokuła

• 1 ogórek

•  3-4 listki świeżej mięty

•  200 ml wody

Przygotowanie

Aby przygotować koktajle, wystarczy mikser i kilka kostek lodu. Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować i wypić od razu po przyrządzeniu. BON APETIT!