Paella jest tradycjną hiszpańską potrawą, która znana jest na całym świecie. Pochodzący z Walencji przysmak składa się z ryżu podsmażanego z szafranem, owocami morza oraz warzywami (papryką, pomidorem i zielonym groszkiem). W zależności od upodobań krewetki czy małże możemy zastąpić kawałkami kurczaka. Paella to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, niezwykle apetyczne, a także łatwe i szybkie w przygotowaniu. Co więcej, aby zjeść pyszną paellę, nie musimy wyjeżdżać do Hiszpanii.

Przepis na hiszpańską paellę

Składniki:

• 20 dag ryżu do paelli marki Halina

• cebula

• 2 ząbki czosnku

• 4 łyżki oliwy

• 2 szklanki bulionu warzywnego

• 2 czerwone papryki

• 50 dag mieszanych mrożonych owoców morza

• 40 dag mrożonych krewetek

• cytryna

• 15 dag mrożonego groszku

• łyżka masła

• nitka szafranu

• pęczek natki

• sól, pieprz

Przygotowanie

Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Wrzucić ryż i smażyć, aż wchłonie oliwę i lekko zbieleje. Wlać bulion, zagotować i gotować 30 min pod przykryciem na małym ogniu. Owoce morza rozmrozić, skropić sokiem z cytryny. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę, wymieszać z ryżem i dusić kolejne 10 minut. Dodać owoce morza, krewetki oraz groszek i gotować jeszcze 20 minut. Masło rozgrzać w rondelku i wymieszać z szafranem. Dodać do ryżu, następnie dokładnie wymieszać, przyprawić solą oraz pieprzem. Natkę umyć, osuszyć i posiekać. Gotową paellę posypać natką.

Smacznego!