Zanim zabierzemy się za faktyczne przygotowanie schłodzonego smakołyku, trzeba wybrać jego rodzaj, bo lody lodom nierówne! Mamy ich 5:

• Sorbet – bazą są owoce, bardzo lekki w smaku, nie zawiera nabiału

• Sherbet – mieszanka owoców i nabiału, forma lżejsza od klasycznych lodów

• Mrożony jogurt – smakiem i konsystencją przypomina lody, ale powstaje z jogurtu a nie mleka i śmietany

• Lody – wszystkim znana, klasyczna forma – na pełnotłustym mleku lub z niskoprocentową śmietaną, również mogą zawierać jajka

• Gelato – głęboko śmietanowe i aksamitne, co jest zasługą śmietany i, tym razem, koniecznie jajek.

Wielość rodzajów pokazuje jak szeroki wachlarz smakołyków można przygotować, a przecież to tylko podstawy! Tak naprawdę wszystko zależy od Waszej inwencji twórczej. Można mieszać smaki, składniki, owoce – do wyboru, do koloru!

Jednak najważniejszym etapem przygotowania domowych lodów jest okres zamrażania. Jeżeli macie specjalną maszynę do lodów to rozwiąże ona ten problem za Was. Jednakże, jeżeli jej nie macie będzie trzeba dopilnować lodów samemu. W czasie zamrażania należy, bowiem systematycznie mieszać lody – co mniej więcej 1,5 godziny. Pozwoli im to na zachowanie aksamitnej konsystencji a woda zawarta w produktach się nie wytrąci. Jeżeli więc chcecie spróbować się podjąć wykonania domowych lodów, to podsuwamy Wam sprawdzone przepisy przez szefów Polsat Food Network!

PRZEPIS na lody jagodowo-czekoladowe (Kobieta na Dzikim Zachodzie, w każdy weekend o 17:00 i 17:30)

Składniki:

• 1,25 l jagód

• 1¼ szklanki cukru

• Sok z ½ cytryny

• 1½ szklanki śmietany 18%

• 1½ szklanki kremówki

• 5 żółtek

• 115g mlecznej czekolady

Przygotowanie

Do garnka wsyp jagody, ¼ szklanki cukru i sok z cytryny. Podgrzewaj do czasu zredukowania soku z owoców. Po około 20 minutach przelej owoce na gęste sito
i odciśnij. Resztki pozostałe na sicie wyrzuć. W drugim garnku umieść śmietanę i resztę cukru i podgrzewaj do rozpuszczenia cukru. Żółtka zmiksuj do białości a następnie zmieszaj ze szklanką ciepłej śmietany i wymieszaj do połączenia. Następnie dodaj żółtka do gotującej się śmietany i podgrzewaj przez 5 minut nieustannie mieszając. Kremówkę wymieszaj z przestudzonym syropem owocowym a następnie dodaj do masy śmietanowej. Zamrażaj w zamrażalniku lub przy użyciu maszyny do lodów. Posyp posiekaną czekoladą.

PRZEPIS na lody cytrynowe (Świeże smaki z Anną Olson, od poniedziałku do piątku o 13:00 i 13:30)

Składniki:

• 1 szklanka kremu cytrynowego (lemon crud)

• 1,3 l mleka skondensowanego

• 2 łyżki mleka w proszku

• 2 szklanki półtłustego mleka

• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

• ½ szklanki kremówki

Przygotowanie

Zmieszaj ze sobą mleko skondensowane, mleko, mleko w proszku i ekstrakt waniliowy na gładką masę. Zamrażaj lub wstaw mieszankę do maszyny do lodów. Podczas zamrażania, zanim lody się zetną wmieszaj krem cytrynowy. Pozostaw w zamrażalniku do stwardnienia.

PRZEPIS na ciasto lodowe (Nigella ekspresowo, w weekend o 16:00 i 16:30)

Składniki:

• 1,2 l lodów (miękkie)

• 180 g orzeszków w miodzie

• 200 g posiekanej czekolady

• 60 g batonika energetycznego pokruszonego na kawałki

• 150 g herbatników w czekoladzie pokruszonych na kawałki

Przygotowanie

20-centymetrową formę wyłóż folią spożywczą. Ogrzane lody zmieszaj z orzeszkami, 150 g czekolady, pokruszonym batonikiem i 100 g pokruszonych herbatników. Przełóż do przygotowanej formy i wyrównaj. Zamróź do uzyskania twardej konsystencji. Podawaj posypane resztą herbatników i czekoladą. Smacznego!