MARYNATA DO JASNEGO DROBIU (na 1kg)

Składniki (na 1 kg mięsa):

• 250 ml gęstego jogurtu

• skórka tarta z 1 cytryny

• 1 łyżka siekanej natki pietruszki

• 3 łyżki miodu

• 1 łyżka kardamonu w proszku

• 1/2 łyżeczki chili w proszku

• 1 łyżka soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy i mieszamy z porcjami mięsa. Marynujemy do 3 godzin. Przed wyłożeniem mięsa na ruszt zdejmujemy marynatę.

MARYNATA DO WIEPRZOWINY 

Składniki (na 1 kg mięsa):

• 2 średnie ząbki czosnku

• 1 łyżka soli

• 3 łyżki majeranku

• 2 goździki

• 1/2 łyżki cynamonu

• 1/3 łyżeczki chili w proszku

• 4 ziarna ziela angielskiego

• 1 łyżka papryki słodkiej w proszku

• 3 łyżki brązowego cukru

• 3 łyżki musztardy sarepskiej

Przygotowanie

W moździerzu utłucz goździki, ziele angielskie i sól. Dodaj majeranek i czosnek i utłucz na miazgę. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Porcje mięsa natrzyj marynatą na 3 godziny przed wrzuceniem na ruszt.