Żeby piknik był udany, warto wcześniej zaplanować menu. Gorące przekąski, które zdecydowanie zdążą wystygnąć, miękkie owoce czy ciastka z kremem zostawmy na inne okazje. Wybierajmy przekąski lekkie, szybkie w przygotowaniu i dodające energii. Najlepsze będą produkty sezonowe i kolorowe, które wpiszą się w atmosferę pikniku. Pozycją, która sprawdza się podczas każdego posiłku na trawie są kolorowe sałatki z dodatkiem lekkich dressingów. To proste w przygotowaniu i niezbyt problematyczne w transporcie danie. Na piknik koniecznie zabierzmy także pyszne kanapki – sandwiche z grillowanymi warzywami, tosty z pastą rzodkiewkową i gruszkami lub trójkąty serowe. Wystarczy trochę fantazji i możemy przygotować prawdziwą ucztę.

PRZEPIS na tosty z pastą rzodkiewkową i gruszkami

Składniki:

• pęk rzodkiewek

• pęk kopru

• pęk szczypiorku

• 100 g sera twarogowego

• 4 łyżki dressingu jogurtowego (np. marki Kuhne)

• pieprz i sól do smaku

• 1 gruszka

• chleb tostowy – 1 opakowanie

Przygotowanie

Rzodkiewki oczyść i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Koperek i szczypiorek drobno posiekaj. Ser twarogowy wymieszaj z dressingiem jogurtowym, rzodkiewkami, szczypiorkiem i koperkiem. Dopraw solą i pieprzem. Tosty posmaruj rzodkiewkową pastą. Pokrój gruszki w cienkie plastry i ułóż na kanapkach.

PRZEPIS na piknikową sałatkę z pomarańczą i burakami

Składniki

• 4-6 łyżek dressingu (np. Kuhne – Dressing Vinegrette, butelka 250 ml)

• 1 czerwony burak

• 2 średnie pomarańcze

• 1 owoc granatu

• 1 świeży ogórek

• 100 g roszponki

• garść orzechów włoskich

• 100 g koziego sera

Przygotowanie

Buraka obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry. Pomarańcze obierz, usuń białą skórkę i pokrój owoce na segmenty. Granat przekrój na pół i wyjmij ze środka ziarenka z miąższem. Kozi ser pokrój w drobne kostki. W plastikowym pudełku ułóż liście roszponki, dodaj buraki, owoce i kozi ser. Sałatkę skrop dressingiem, np. Vinaigrette marki Kuhne i posyp orzechami włoskimi.