Śniadanie z pastą z cieciorki

Składniki:

• 1 puszka cieciorki gotowanej marki Jasmeen

• 1 pomidor

• 2 ząbki czosnku

• garść świeżych listków bazylii

• oliwa z oliwek

• pieczywo

• pieprz

Przygotowanie

Do miski wkładamy odcedzoną cieciorkę i pokrojonego pomidora. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz garść listków bazylii. Całość skrapiamy odrobiną oliwy i dodajemy trochę pieprzu dla poprawienia smaku. Następnie całą zawartość miski dokładnie blendujemy. W tym samym czasie wkładamy do tostera lub piekarnika pieczywo pokrojone w cienkie kromki. Kiedy będzie już lekko zapieczone, smarujemy je powstałą pastą i podajemy z listkami świeżej bazylii na wierzchu.

Obiad z cieciorką i indykiem w sosie pomidorowym

Składniki:

• 500 g makaronu penne

• 400 g fileta z indyka

• 1 puszka gotowanej cieciorki marki Jasmeen

• 400 g przecieru pomidorowego

• 2 łyżki oliwy

• ząbek czosnku

• pół łyżeczki lubczyku suszonego

• 6 listków świeżej bazylii

• 100 g mozzarelli

• sól

• pieprz

Przygotowanie

Fileta z indyka kroimy na kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy na rozgrzanej patelni do momentu uzyskania złocistego koloru. Następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, gotowaną cieciorkę z puszki, przecier pomidorowy oraz lubczyk. Całość dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut. W tym samym czasie gotujemy makaron, wedle instrukcji na opakowaniu. Następnie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, układamy ugotowany makaron, a na nim gotowy sos z indykiem i cieciorką. Całość posypujemy mozzarellą i zapiekamy w piekarniku w 180 C przez 10 minut. Podajemy z listkami bazylii.

Kolacja z sałatką z cieciorki i serem feta

Składniki:

• 1 puszka gotowanej cieciorki marki Jasmeen

• 1 opakowanie sera feta

• 1 awokado

• 1 pęczek kolendry

• 1 łyżka oliwy z oliwek

• sok z cytryny

• sól

• pieprz

Przygotowanie

Do miski wsypujemy odcedzoną cieciorkę. Następnie kroimy i dodajemy kolendrę, awokado i ser feta. Składniki solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec dodajemy oliwkę z oliwek oraz sok z cytryny. Całość mieszamy i mamy gotową sałatkę, którą możemy podać ze świeżym pieczywem.