Naleśniki to popularna potrawa, która ma swoich miłośników praktycznie na całym świecie. Wynaleziono je już w czasach starożytnych, a obecnie najchętniej spożywane są w Chinach oraz Europie. Naleśniki najlepiej smakują z ulubionymi dodatkami. Jeżeli jednak chcielibyśmy przygotować je nieco inaczej niż zawsze, wykorzystajmy pastę sezamową, która jest głównym składnikiem kuchni Bliskiego Wschodu.

PRZEPIS na naleśniki z pastą sezamową i figami

Składniki:

• 1 jajko

• 2 szklanki mąki pszennej razowej

• 1 łyżeczka fruktozy lub cukru

• 2 świeże figi

• 1 opakowanie tahiny marki Jasmeen

• pół szklanki zimnej wody gazowanej

• szczypta soli

• szczypta imbiru

• szczypta cynamonu

• szczypta kakao

• cukier puder

Przygotowanie

Do miski wbijamy jajko, dodajemy mąkę pszenną, zimną wodę gazowaną oraz jedną łyżkę cukru lub fruktozy. Całość miksujemy i w trakcie dodajemy szczyptę soli, imbiru, cynamonu i kakao. Powstałe ciasto smażymy na rozgrzanym oleju. Gotowe naleśniki smarujemy pastą sezamową i miąższem wydrążonym z fig, a następnie zwijamy je w rulon. Na koniec dla smaku posypujemy cukrem pudrem.

PRZEPIS na naleśniki orkiszowe z pastą sezamową na słodko

Składniki:

• 2 szklanki mąki orkiszowej

• 2 łyżki otrębów orkiszowych

• 1 jajko

• 1 szklanka mleka

• 1 opakowanie tahiny marki Jasmeen

• odrobina oliwy

• szczypta soli

• szczypta kurkumy

• szczypta imbiru

• garść zmielonych orzechów włoskich

• miód

Przygotowanie

Do miski wsypujemy mąkę orkiszową, wbijamy jajko, dodajemy mleko, otręby orkiszowe, zmielone orzechy włoskie, kilka kropel oliwy, szczyptę kurkumy, imbiru i soli. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Następnie ciasto smażymy na rozgrzanej patelni. Gotowe naleśniki smarujemy pastą sezamową i zawijamy. Na koniec polewamy je miodem i posypujemy orzechami włoskimi.