PRZEPIS na chłodnik truskawkowy z migdałami i kozim serem

Składniki:

• 1 kg truskawek

• 1 łyżeczka imbiru

• 2 łyżki brązowego cukru

• 50 g koziego sera

• 50 g płatków migdałów Bakalland

Przygotowanie

Truskawki myjemy i obieramy. Łączymy z imbirem i cukrem, miksujemy na gładką masę. Kozi ser ścieramy na tarce, dodajemy do pozostałych składników. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy około godzinę. Przed podaniem chłodnik posypujemy płatkami lekko uprażonych płatków migdałów. Zupę możemy podawać również z listkiem mięty.

PRZEPIS na truskawkowy mus z suszoną żurawiną, miechunką i migdałami

Składniki:

• 1 kg świeżych truskawek

• 50 g żurawiny suszonej Bakalland

• 60 g Złotych owoców Bakalland

• 75 g płatków migdałów Bakalland

• 100 ml śmietanki kremówki 30%

Przygotowanie

Truskawki obieramy i myjemy. Miksujemy z suszoną żurawiną, miechunką i migdałami. Odstawiamy do lodówki na około godzinę do schłodzenia. Następnie w osobnym naczyniu ubijamy śmietanę. Przed podaniem dekorujemy mus płatkami migdałów i śmietaną.

PRZEPIS na kakaowe naleśniki z truskawkami

Składniki na ciasto:

• 250 ml mleka

• 250 ml wody

• 2 jajka

• 300 g mąki

• Szczypta soli

• 3 łyżki kakao

Dodatki:

• 0,5 kg świeżych truskawek

• 0,5 kg borówki amerykańskiej

• 100 g orzechów włoskich Bakalland

• 1 łyżka syropu klonowego

Przygotowanie

Jajka delikatnie ubijamy z odrobiną soli, dodajemy mąkę, kakao, mleko i wodę. Dokładnie mieszamy wszystko na gładką masę, w zależności od konsystencji ciasta możemy dodać więcej mąki lub wody. Dobrze przygotowane ciasto powinno delikatnie spływać po łyżce. Następnie przelewamy ciasto porcjami na małą patelnię, smażymy z obu stron. Gotowe naleśniki dekorujemy orzechami i świeżymi owocami, całość polewamy delikatnie syropem klonowym.