Burger na diecie

Zdrowe grillowanie nie musi oznaczać rezygnacji z dań mięsnych, nawet takich, które powszechnie uznawane są za kaloryczne, jak np. burgery. Wystarczy tylko odpowiednio dobrać składniki, zamieniając te najbardziej kaloryczne.

Wybierając chudą wołowinę, pełnoziarnistą bułkę oraz musztardę zamiast majonezowego sosu, uczynimy z burgera smaczny i pełnowartościowy posiłek – mówi mgr Dominika Sikora, dietetyk Naturhouse. – Pamiętajmy też, aby przy grillowaniu korzystać z przeznaczonych do tego celu tacek, przez co na potrawach osadzi się mniej dymu – dodaje dietetyk.

Przepis

Wołowinę należy zmielić, doprawić solą i pieprzem, uformować kotlet, a następnie grillować aż mięso nie będzie surowe. Pełnoziarnistą bułkę kroimy na pół i grillujemy do zarumienienia. Do bułki z mięsem dodajmy cebulę pokrojoną w pióra, pomidora, ogórka kiszonego i kleks musztardy.

Ryba na ruszt

Doskonałą alternatywą na grilla są także potrawy rybne, szczególnie jeśli sięgniemy po odpowiedni gatunek.

Zwłaszcza osobom na diecie polecam filet z dorsza, który jest chudą rybą, zatem nawet w towarzystwie kalorycznych, ale niezwykle zdrowych orzechów włoskich, stworzy idealną kompozycję – podpowiada dietetyk.

Przepis

Filet z dorsza należy oczyścić, otoczyć w białku z jajka, zblendowanych orzechach włoskich, oprószyć solą i pieprzem, następnie grillować ok. 5 minut. Przygotować mus: zblendować na gładką masę 3/4 jabłka, odrobinę cynamonu i sok z cytryny. Dodać 1/4 jabłka pokrojonego w drobną kostkę. Musem polać przygotowanego dorsza.

Szaszłyki z krewetek i cukinii

Popularnym przysmakiem przygotowywanym na grillu są szaszłyki z mięsa oraz warzyw. Dla urozmaicenia smaku i zmniejszenia kaloryczności potrawy, możemy zamiast mięsa dodać krewetki bogate w chude białko oraz zdrowe kwasy tłuszczowe nienasycone. W połączeniu z niskokaloryczną, lekkostrawną i pełną witamin cukinią, otrzymamy propozycję, która z pewnością przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie.

Przepis

Krewetki obgotować i osuszyć ręcznikiem papierowym. Cukinie pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plasterki (tak, aby można było je zwinąć). Natrzeć cukinię oliwą, solą oraz pieprzem. Wymieszać czosnek, natkę pietruszki i oliwę z oliwek, doprawić solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną marynatą natrzeć krewetki, które wraz ze zwiniętymi plastrami cukinii nadziewać na przemian na patyczki do szaszłyków. Układać na rozgrzanym ruszcie i grillować przez około 5-7 minut z każdej strony.