PRZEPIS na podsmażane szparagi z jajkami w koszulce (autorstwa Marco Ghia, szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool):

Składniki:

• 4 jajka

• pęczek szparagów

• oliwa extra vergine do smażenia

• masło

• bulion

• musztarda francuska

•ocet (do gotowania jajek w koszulce)

Przygotowanie

W garnku gotujemy wodę z octem, do której wbijamy jajko. Uważamy, by nie rozlać żółtka. Łyżeczką "owijamy" żółtko w białku. Po ugotowaniu wyjmujemy jajko w koszulce i wkładamy je do wody z lodem. W ten sposób zatrzymamy dalsze gotowanie i obmyjemy jajko z resztek octu. W międzyczasie obieramy szparagi. Moczymy je przez chwilę w osolonej wodzie, po czym odcedzamy i wrzucamy do wody z lodem (w ten sposób zachowają swoją świeżą, zieloną barwę i będą chrupiące). Podsmażamy je na patelni z rozgrzaną oliwą, solimy i dodajemy odrobinę bulionu warzywnego i masła. Na szparagi wykładamy jajko w koszulce i dekorujemy łyżką musztardy. Smacznego!